Guvernul va suplimenta programul “Prima Casa” cu 1 miliard de lei.

Romanii ar putea fi obligati sa se indatoreze in lei, daca vor finantate pentru achizitionarea primei locuinte. Autoritatile vor sa modifice programul „Prima Casa”, urmand ca imprumuturile pentru locuinta sa fie acordate numai in moneda nationala. Si aceasta, în conditiile în care majoritatea clientilor bancilor optau pentru creditele în euro, care au dobanzi mult mai mici.

Conform proiectului, creditul va fi acordat numai in lei, pentru toti cei care vor sa devina proprietari prin programul „Prima casa”. Autoritatile au decis, la cererea bancilor, sa acorde doar imprumuturi în moneda nationala. Asta, desi sunt mult mai scumpe.

Calculele arata ca la un credit de 57.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, rata este de 386 de euro, echivalentul in lei, daca imprumutul este luat in moneda nationala. Pentru acelasi imprumut luat in euro, rata luna este cu 100 de euro mai mica. Practic, prin acest proiect, romanii sunt obligati sa isi cumpere case în lei. Tocmai din cauza costurilor mari pentru imprumuturile in lei, peste 93% din romanii care au luat credite prin prima casa au ales creditele în euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *