Piata birourilor a fost una dintre cele mai dinamice, din momentul in care s-a instaurat criza imobiliara. S-au facut renegocieri, relocari, s-au construit birouri axate mai degraba pe calitate decat pe volum, s-au mutat polii de interes catre profitabil si s-a format o cu totul alta paradigma a pietei birourilor. In acest nou context, specialistii se asteapta la o crestere sanatoasa si sustinuta, in perioada imediat urmatoare.

Piaţa birourilor este una dominată de chiriaşi, dar profitabilă şi pentru dezvoltatori

Constructiile, in segmentul birourilor, sunt active in acest moment si se previzioneaza livrarea unui total de 110.000 mp, anul viitor. Ceea ce este cu adevarat important este ca aceasta dezvoltare se face in baza cererii prezente, motiv pentru care specialistii se asteapta ca preluarea totala de spatii sa creasca, in comparatie cu anii anteriori. Drept consecinta, ar trebui sa se observe si o rata de neocupare tot mai mica.

„Rata medie de neocupare ar trebui sa inceapa sa scada catre finalul acestui an si inceputul lui 2015, dar ne asteptam la o usoara crestere in trimestrul urmator. Cu toate acestea, sunt de parere ca nivelul chiriilor contractuale vor ramane neschimbate pe parcursul lui 2014”, arata specialistii JLL în Bucharest City Report.

Fluctuatiile chiriilor au fost nesemnificative in ultimele trimestre, fiind cotate la 18,5 euro/mp/luna, in cazul chiriile contractuale prime. Pentru clientii vechi sau pentru cei care aduc o valoare importanta cladirii, pretul este puternic negociabil. Acest lucru este posibil mai ales in contextul în care piata de birouri din Bucuresti a continuat sa fie una dominata de chiriasi, lucru care ar putea ramane valabil si pentru urmatoarea perioada.

„Continuam sa observam stimulente financiare consistente. Unii proprietari ofera luni întregi scutire de la orice plata, incepand cu plata chiriei si sfarsind cu cheltuielile pentru amenajarea spatiilor. Dar pachetele de stimulente financiare sunt personalizate pe tipul de cerere si devin importante cu precadere pentru suprafete care depasesc 2.000–3.000 mp”, arata specialistii JLL.

In Bucuresti, stocul modern de spatii de birouri a ajuns la 2,10 milioane/mp. Pe piata sunt asteptate patru proiecte importante, care vor reprezenta 70% din stocul care urmeaza a fi finalizat. Este vorba despre AFI Park 2, City Office, Green Gate şi Green Court. Raportat la zone, cele mai active in perioada 2014-2015 urmeaza sa fie Floreasca – Barbu Vacarescu, Centru – Vest, Dimitrie Pompeiu şi Sud.

„Perimetrul Centru-Vest atrage atentia in mod deosebit, pentru ca acolo se dezvolta rapid o zona cheie pentru piata de birouri din Bucuresti, in ciuda marimii sale inca reduse. Zona se bucura de mai multe atuuri, pe aceasta lista fiind o excelenta accesibilitate fie prin intermediul transportului public sau privat, apropierea de Universitatea Politehnica, de cele mai mari campusuri universitare din oras dar si de cele mai dens populate cartiere rezidentiale bucurestene. Chiriasii din domeniul IT au fost cei mai puternic atrasi de zona, iar rata medie de neocupare este una din cele mai mici din oras”, arata raportul Bucharest City Report.

Rata medie de neocupare difera puternic intre zone. Astfel, daca in segmentul Centru-Vest aceasta este de doar 5%, in zone precum Baneasa şi Pipera Nord poate ajunge pana la 35%. Clientii din domeniul IT şi Telecomunicatii sunt printre cei mai dinamici in orice zona a orasului, fiind responsabili de mai mult de 50% din volumul tranzactiilor. Urmeaza, in acest top, companiile din domeniul serviciilor, productie si industrial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *