Pe pagina de internet a Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a fost creata o aplicatie prin care tinerii beneficiari ai programului Prima Casa pot urmari stadiul dosarului lor.

Se urmaresc deci momentele in care dosarele au fost trimise de la banca la FNGCIMM, momentul in care intra in lucru, respingerea sau aprobarea, iar in final momentul in care contractul semnat este trimis inapoi bancii.

Prin vanzari apartamente si case piata imobiliara a inceput cu pasi marunti sa reinvie. Este un program guvernamental sustinut prin fondul de garantare. Obiectivul principal al acestui program este acela de a debloca creditarea dar si de asustine sectorul constructiilor, avand efecte benefice asupra economiei.

Pe pagina web a fondului, in sectiunea “Prima casa” trebuie sa accesati link-ul “stare solicitare”. Se deschide astfel aplicatia de consultare. Aplicantul trebuie sa introduca datele bancii la care a depus dosarul, numele si prenumele, datele personale ale titularului de credit si judetul in care se afla imobilul ce urmeaza a fii achizitionat. Toate datele personala sunt confidentiale.

Intru-un comunicat emis de FNGCIMM de mentioneaza ca : “Prin această aplicatie, FNGCIMM va transmite informatiile respective rapid si transparent. Nu in ultimul rand, se va imbunatati relatia cu bancile partenere ale FNGCIMM in programul Prima casa”.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii este o institutie
financiara nebancara. Infiintarea acestei institutii are ca scop relansarea economica prin programe guvernamentale benefice dezvoltarii mediului de afaceri, se doreste deasemenea cresterea si sustinerea locurilor de munca.

Garantia FNGCIMM este de maxim 80% din valoarea totala a imprumutului dar nu trebuie sa depaseasca 2,5 milioane de euro/beneficiar si se emite la solicitarea institutiei financiare partenere, se analizeaza documentele prezentate spre a fii aprobata finantarea.

O statistica a celor 5 ani de program reda faptul ca numarul de credite garantate, dar si valoarea totala a lor este intr-o continua crestere de la an la an.

Asemanator programului “Prima casa” guvernul pregateste programul ” Prima masina” . La acest program pot aplica tinerii cu varsta maxima de 30 de ani ce vor putea cumpara in rate anumite modele de autoturisme. Acest program este initiat de ministrul economiei Constantin Nita si ar putea incepe in toamna acestui an.

Potrivit ministrului, statul ar garanta imprumuturile tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani care isi doresc o masina. Este un program ce va aduce beneficii si industriei auto din Romania avand in vedere ca programul premite achizitionarea doar anumitor marci- probabil dintre cele produse la noi in tara.

„Generic i-am spus Prima masina, se adreseaza tinerilor cu varste intre 18 si 30 de ani. Nu exista tanar care sa nu-si doreasca sa conduca o masina. Saptamana viitoare vom avea prima intalnire cu Fondul de Garantare, contragarantare şi cu producatorii auto”, a spus ministrul Nita.

Demersul pe care doritorii trebuie sa il parcurga este asemanator cu cel pentru programul Prima casa. Doritorii trebuie sa mearga la banca sa depuna un dosar cu toate actele solicitate.

In cazul in care creditul este aprobat, solicitantul trebuie sa mearga cu dosarul la un dealer auto pentru a alege autoturismul. Fondul National de Garantare este parte a acestui proiect prin garantarea creditelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *