Daca ai ajuns aici,  inseamna ca ai un apartament si vrei sa il dai spre inchiriere, ori esti chirias in cautarea unui coleg/colege sau a unei noi locuinte si vrei sa afli cum procedeaza un proprietar.

In orice caz, este bine pentru tine ca citesti acest articol si eu cred ca poate ajuta ambele parti (proprietari si chiriasi).

Dupa cum stiti, cu cat numarul de camere este mai mic intr-un apartament, cu atat chiria pe camera creste. Asa ca, pentru a obtine un pret mai bun pe camera trebuie sa te „asociezi” cu mai multi colegi/colege la un apartament de 3-4 camere astfel incat prin impartirea chiriei sa obtii un cost acceptabil. In acelasi timp cu acest avantaj vine un dezavantaj, adica apare un moment in care unul dintre colegi debarcheaza si locul lui trebuie completat.

Desi plata se imparte si se colecteaza de la fiecare individ in parte, inchirierea apartamentului se face ca un tot si nu pe bucati. Daca unul pleaca, atunci pe proprietar nu il intereseaza, la el trebuie sa ajunga chiria pe tot apartamentul. In aceasta situatie toti chiriasii din apartament se transforma in proprietari, preiau atributiile proprietarului.

Mai jos avesti cei mai importanti pasi in vederea inchirierii

1. Da anunt. Da, e atat de simplu si pun pariu ca stiai. Este preferabil sa dai anuntul tau in cat mai multe surse. Avand in vedere ca publicul tinta este peste 18 ani iti recomand sa folosesti foarte mult mediul online. Alege sa dai anuntul tau in siteurile cunoscute de anunturi gratuite.

2. Stabileste ore si zile diferite pentru vizionare. Incearca sa ai o situatie cu cine a sunat si cand, mai ales sa ai o situatie clara cand trebuie sa vina sa vada apartamentul. Foarte important la vizionare, cand vine omul, trebuie sa fie prezenti 50%+1 din chiriasii din casa sau factorii de decizii in ceea ce priveste apartamentul. In acest fel se pot retine cat mai multe detalii despre candidat.

3. Fa un interogatoriu sau. Ai citit bine, trebuie sa faci casting, sa facilitezi crearea unui mediu asemanator unui interviu. Am invatat ca regula „primul venit, primul servit” nu este avantajoasa cand alegi pe cineva sa locuiasca in casa ta sau cu tine in casa. Pune intrebari, specifica foarte clar care sunt regulile casei (daca nu sunt reguli, atunci creaza-le, sunt utile). Cei care sunt mai rebeli nu vor accepta conditiile, cei care cauta un loc linistit se vor bucura. In plus cel ales sau cea aleasa trebuie sa aiba tipologie asemanatoare celor din casa sau sa fie cam pe aceeasi lungime de unda cu proprietarii, pentru o convietuire reciproc avantajoasa. La finalul interviului specifici ca mai ai vizualizari si ca urmeaza sa fie anuntat daca este/sunt cel ales/cea aleasa/cei alesi.

4. Analizeaza, voteaza si alege.

Dupa cum spun la pasul 2, prezenta a 50%+1 la vizionarea apartamentului isi arata valoarea acum. Puneti in balanta toti factorii, toate detaliile retinute, discutati toate situatiile posibile, ascultati orice parere. Nimic nu poate fi uitat si orice detaliu este important, pana la urma siguranta ta este la bataie (in calitate de chirias) si urmeaza sa incredintezi un bun de o valoare considerabila unor oameni care trebuie sa iti lase o prima impresie ireprosabila (in calitatea ta de proprietar).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *