Comportamentul cumpărătorilor de locuințe se află într-o adevărată perioadă de tranziție, pornind de la o schimbare profundă a valorilor personale.

După declanșarea crizei economice și lansarea programului Prima Casă, în iunie 2009, apartamentele vechi au fost, pentru multă vreme, preferatele potențialilor cumpărători de pe piața rezidențială, atât datorită prețurilor mai accesibile, cât și amplasamentului mai favorabil comparativ cu oferta (nu foarte numeroasă pe atunci) de locuințe noi. Ultimii ani au adus însă o revigorare vizibilă a construcțiilor de profil – cel puțin în marile orașe și mai ales în Capitală –, noua generație de ansambluri de locuințe fiind mult mai bine adaptată la cerințele și nevoile clienților față de cele începute în așa-numita „perioadă de boom”.

Așa se face că, astăzi, unitățile locative dezvoltate în ultimii ani pun o concurență serioasă apartamentelor din blocurile vechi. Un aspect interesant al pieței este orientarea cererii potențiale spre apartamentele construite recent, în detrimentul celor vechi. Interesant este că această tendință este pe deplin susținută de evoluția prețurilor la cele două tipuri de locuințe. Potrivit analizelor imobiliare, în prima jumătate din 2015 diferența dintre un apartament nou și unul vechi s-a redus considerabil în Capitală, în condițiile în care cel dintâi segment a consemnat o depreciere de 7,2% (de la 1.145 la 1.063 de euro pe metru pătrat), iar cel de-al doilea a înregistrat un avans de 2,1% (de la 1.011 la 1.032 de euro pe metru pătrat).

În mod evident, această schimbare influențează și modul în care românii aleg să își cheltuie banii când vine vorba de achiziția unei locuințe. Astfel, clienții sunt astăzi mai atrași de imobile aflate în apropierea unor zone verzi unde pot desfășura activități în aer liber și duce un stil de viață sănătos și echilibrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *