Dacă procedura de cumpărare a unei proprietăți executate silit ți se pare complicată, poți apela la ajutorul unui consultant specializat în domeniu.

Principalul avantaj al participării la o licitație (imobiliară) constă în posibilitatea de a face o achiziție la un preț (uneori mult) sub nivelul pieței. Acesta este motivul pentru care acest segment este tot mai atractiv pentru potențialii cumpărători de locuințe.

Deși sună bine, încheierea unei astfel de tranzacții nu este tocmai o operațiune ușoară; pentru a obține prețul avantajos pe care ți-l dorești, ai de trecut câteva „obstacole”:

demolari

1. Slaba popularizare a ofertelor de acest gen:
Potrivit lui Adrian Lisaniuc, anunțurile de proprietăți executate silit sunt mai greu de găsit, ele nefiind la fel de popularizate precum ofertele obișnuite de vânzare. Pentru a identifica oferta potrivită, ar trebui să consulți o multitudine de surse, precum site-urile de profil, site-urile băncilor, site-ul ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) sau birourile executorilor judecătorești. Poți apela însă și la consultanță specializată în domeniu.

2. Procedura complicată:
Un alt factor ce poate descuraja un potențial cumpărător de imobile executate silit ține de birocrația procedurii de achiziție. Deși la prima vedere procedura ar putea părea complicată pentru unii, în realitate, ea nu presupune mai mult efort decât căutarea îndelungată și anevoioasă a unei proprietăți în condiții normale, prin numeroase vizionări, deplasări sau întâlniri cu diverși proprietari și agenți imobiliari.

3. Nu poți vedea locuința înainte de achiziție:
Din cauza reticenței proprietarilor, imobilele executate silit nu pot fi, de regulă, vizionate, iar, din același motiv, ofertele de acest gen sunt arareori ilustrate; astfel, încheierea unei tranzacții trebuie să se facă, practic, „pe nevăzute”. Deși există riscul ca astfel de locuințe să fie vandalizate, lucrul acesta se întâmplă destul de rar. Chiar și așa, în cazul apartamentelor spre exemplu, eventualele stricăciuni pot fi remediate cu ajutorul unor lucrări de renovare pe care cei mai mulți potențiali cumpărători le au oricum în plan.

4. Poți întâmpina dificultăți în procesul de evacuare a fostului proprietar:
Odată încheiată tranzacția și obținut titlul de proprietate asupra imobilului, ai dreptul de a intra în posesia acestuia. Există însă posibilitatea apariției unui conflict cu fostul proprietar, care poate refuza să părăsească locuința. Ideal este să ajungi la o înțelegere amiabilă cu acesta, chiar în schimbul unei sume de bani, pentru a evita soluționarea problemelor în instanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *