Fii alaturi de noi in acest proiect! Implica-te si poti aduce zambetul pe chipul copiilor.  Te-ai gandit vreodata la copiii care nu au masa plina de Craciun? Sau la copiii care isi doresc ca Mosu’ sa le aduca lucruri care pentru noi sunt banale: sapun, pasta de dinti, periute, alimente de baza? Este sansa ta sa faci mai mult decat sa te gandesti – este sansa ta sa actionezi!

Anul acesta ne-am gandit sa aducem speranta si bucuria unor copii care nu au parte de aceste lucruri in fiecare zi – Copiii din Fundatia  “Viitor pentru Copiii Romaniei-Casa Sf. Iosif”. Beneficiarii sunt 65 de copilasi cu varste cuprinse intre 3-14 ani. Cu totii avem lucrusoare si jucarii de care copiii nostri s-au plictisit! Este usor sa faci bine: NU ARUNCA, DONEAZA!

 

Sa ne strangem cu mic, cu mare si sa ajutam suflete nevinovate! Desfasuram campania umanitara in perioada 06-22 decembrie 2016, perioada in care colectam toate cele necesare, urmand ca pe data de 23 decembrie sa ne strangem in numar cat mai mare pentru a vizita copilasii si a le darui bucuria Sarbatorilor!

Pe langa hainute, jucarii si dulciuri, copiii au nevoie si de cateva lucruri uzuale:

Produse de igiena:

 • SAPUN LICHID
 • GEL DE DUS
 • SAMPON / BALSAM PAR
 • PERIUTE COPII MICI 3-6 ANI
 • PASTA DE DINTI PENTRU COPII
 • SPRAY BAIE / BUCATARIE
 • DOMESTOS
 • DETERGENT DE VASE
 • VANISH ALB/COLOR
 • SACI MENAJ 60L / 70 L / 120 L

 

Produse alimentare neperisabile:

 • OREZ  BOB LUNG
 • ULEI  – BIDON DE 10 L
 • MAZARE  CUTII DE 4 KG
 • FASOLE PASTAI  CUTII DE 4.250 KG
 • KETCHUP  CUTII DE 10 L
 • PASTE
 • CEREALE SIMPLE
 • BULION  BORCAN DE 4, 250 L
 • PULPA ROSII  2,700KG
 • TON BUCATI IN SUC PROPRIU / ULEI CUTII DE 1,7 KG
 • GEM 2150 GR

 

Mai jos regasiti informatiile Fundatiei:

 

 

 1. DATE DESPRE ORGANIZATIE

NUME: Fundatia “Viitor pentru Copiii Romaniei-Casa Sf. Iosif”

DIRECTOR: Dr.Viorica Molloy

COORDONATOR CENTRU DE ZI: psih. Alina Ileana Ciubotaru

ADRESA: Bdul.1 Decembrie 1918, nr.56E, sect.3, Bucuresti

TELEFON: 0213455485

FAX: 0213455486

ADRESA E-MAIL: casasfiosif@mailbox.ro

PREZENTARE PE SCURT A ORGANIZATIEI

DATA DE INFIINTARE : 13.04.1998 prin sentinta civila nr.42 a Tribunalului Bucuresti Sectia IV civila.

ACREDITARE: Fundaţia „Viitor pentru Copiii României”, furnizor de servicii sociale, cu sediul în Bucureşti, B-dul. 1 Decembrie 1918 nr. 56E, Sector 3, are Autorizatia de desfasurare a activitatilor in domeniul protectiei copilului nr. 36 din 19.06.2001, prin HOTARAREA nr. 435 / 2001 a Comisiei pentru Protectia Copilului Sector 3 si este reacreditata pe perioada nedeterminata prin Decizia nr. 1677 / 03.10.2014, in baza careia s-a eliberat Certificatul de Acreditare seria AF nr. 001580, de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

 

 1. PREZENTAREA PE SCURT A ORGANIZATIEI:

Programele fundatiei:

 Centrul de zi – Proiect derulat din 1998 destinat initial copiilor strazii. Din 2003 centrul de zi este destinat copiilor prescolari si scolari, clasele I-VI, din familii foarte sarace din Bucuresti, in special sectorul 3 dar si din zonele limitrofe (comuna Pantelimon, Glina).

Rezultate obtinute: o reducere a fenomenului copiilor strazii (incluzand si cersitul si vagabondajul), a abandonului familial si scolar; viata copiilor si familiilor cuprinse in acest program s-a imbunatatit semnificativ; copiii si-au dezvoltat in cadrul centrului deprinderi de viata independenta; programele educationale desfasurate au condus la realizarea potentialului specific de dezvoltare; toti copiii au fost scolarizati; toti copiii scolari au absolvit cu rezultate bune si foarte bune; familiile copiilor au beneficiat de sprijin si de consiliere din partea personalului de specialitate.

 

 1. JUSTIFICAREA PROIECTULUI

Datorita situatiei economice specifice peisajului romanesc multe familii traiesc sub pragul saraciei. Aceste familii, unele dintre ele monoparentale, nu isi pot permite financiar o educatie corespunzatoare pentru copiii lor. Deasemenea, pentru a obtine venituri necesare supravietuirii isi trimit copiii in strada, la cersit. Mare parte dintre parinti nu au si isi cauta un loc de munca, sau doar unul dintre parinti lucreaza.

 • Pe raza sectorului 3 functioneaza un singur centru social de zi pentru copii prescolari, Centrul Licuricii, apartinand DGASPC sect.3, cu o capacitate de 20 de locuri, insuficiente pentru numarul mare de copiii care indeplinesc criteriile de selectie.
 • Pana in prezent, datorita programului centru de zi, fundatia si-a atins obiectivele propuse.

În anul  2010, în România, numărul copiilor săraci a crescut la 350.000, iar rata abandonului şcolar s-a triplat. Mai mult 40.000 de copii părăsesc anual şcoala, majoritatea provenind din mediul rural.

 

In perioada 2004 – prezent, Fundatia Viitor pentru Copiii Romaniei a oferit servicii unui numar de 368 copii prescolari si scolari.

 

 1. PLANUL DE ACTIUNE

PROIECT:  CENTRUL DE ZI

SCOP:  Centrul de zi Casa « Sf. Iosif » ofera servicii sociale pentru protectia copilului, copiilor cu risc de separare de parinti si pentru cei ingrijiti de familia largita in cazurile in care parintii nu respecta obligatia de a-i ingrij, a carui misiune este de a preveni abandonul si institutionalizarea copiilor prin asigurarea pe timpul zilei a unor activitati de ingrijire personala si supraveghere, consiliere, educatie, recreere si socializare, ingrijire medicala, cat si a unor activitati de sprijin (social, psihologic, material, etc.) pentru parinti sau reprezentantii legali. Programul centrului de zi se desfasoara 5 zile pe saptamana, intre 7:30 si 18:00. Copiii primesc zilnic 3 mese (prescolarii) si 2 mese (scolarii), calitativ si cantitativ conforme cu varsta. Copiii beneficiaza de dus/baie conform unui program, dar si la nevoie, si sunt schimbati cu imbracaminte curata. Intervalul  de timp petrecut de copii in centru ofera deasemenea parintilor posibilitatea de a lucra cu norma intreaga fapt ce ridica in timp standardul de viata al familiei.

Beneficiari in prezent: 65 beneficiari, 34 copii prescolari cu varste intre 3-6 ani si 31 scolari cu varste intre 6-14 ani.

 

OBIECTIVE:

 • Oferirea de oportunitati pentru incluziunea sociala a beneficiarilor;
 • Prevenirea neglijarii, abuzului si abandonului familial si scolar al copiilor din randul familiilor foarte sarace (de la nivelul sectorului 3 si cu o frecventa scazuta a celor din alte sectoare sau din zonele limitrofe municipiului Bucuresti);
 • Asigurarea unui mediu securizat si stimulativ pentru copiii care altfel, nu ar fi avut posibilitatea unei educatii corespunzatoare;
 • Furnizarea de consiliere familiala si sprijin material pentru familiile beneficiarului;
 • Furnizarea de servicii de asistenta sociala, conform tipologiei serviciilor sociale prevazute de legislatia in vigoare;
 • Schimbarea mentalitatilor referitoare la metodele educative ale copilului punand accent pe eliminarea pedepselor fizice si a abuzului fizic si psihic;
 • Apararea si respectarea statutului copiilor in societate, conform „conventiei pentru drepturile copiilor” si promovarea principiilor conventiei in randul copiilor, parintilor, personalului;
 • Lupta impotriva discriminarii in procesul de furnizare a serviciilor prin imbunatatirea politicilor si practicilor de egalitate a sanselor si a tratamentelor;
 • Ingrijire personala si supravegherea copiilor;
 • Consilierea copiilor in situatii de criza si ori de cate ori este nevoie; evaluarea nivelului de dezvoltare in vederea intocmirii unui plan de interventie in conformitate cu gradul si nivelul de dezvoltare a fiecarui copil;
 • Promovarea valorilor crestine despre viata in randul copiilor.

 

GRUP TINTA : Beneficiari directi:  copii cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani apartinand familiilor foarte sarace din Bucuresti (prioritar  din sectorul 3, dar si din alte sectoare si din zonele limitrofe). Beneficiari indirecti: familiile sau reprezentantii legali ai copiilor.

 

JUSTIFICARE : Datorita situatiei economice specifice peisajului romanesc multe familii traiesc sub pragul saraciei. Aceste familii, unele dintre ele monoparentale, nu isi pot permite financiar o educatie corespunzatoare pentru copiii lor. Deasemenea, pentru a obtine venituri necesare supravietuirii isi trimit copiii in strada, la cersit. Mare parte dintre parinti nu au si isi cauta un loc de munca, sau doar unul dintre parinti lucreaza.

 

DURATA: Pana la solutionarea problemelor sociale.

 

SERVICIILE: in cadrul centrului de zi sunt complexe si intotdeauna orientate  inspre copil si familie, si in interesul acestora.

 

1) Serviciul educational – Centrul de zi oferă copilului numeroase activităţi sau situaţii de învăţare, inclusiv de dezvoltare a deprinderilor  de viaţă independentă, care sunt bine planificate dinainte de către personalul de specialitate. Fiecare copil beneficiază de un program educaţional adecvat  vârstei, nevoilor, potenţialului de dezvoltare şi particularităţilor sale. Conţinutul programului educaţional se referă la educaţia non-formală şi informală. Obiectivele activităţilor educaţionale sunt adaptate nivelului şi potenţialului de dezvoltare al fiecărui copil în parte. Totodata centrul de zi in cadrul programului de dupa amiaza urmăreşte pregătirea temelor şcolare şi, la solicitarea copiilor, asigură sprijin pentru realizarea acestui lucru.

 

2) Serviciul de asistenta si consiliere sociala – acest serviciu este oferit parintilor / familiei copiilor care beneficiaza de serviciile Centrului de Zi. Asistentul social va face evaluarea preliminara a cazurilor privind situatia materiala, numarul de copii, intentia de angajare, starea de sanatate, etc. Ulterior, sunt realizate anchete sociale pentru identificarea nevoilor de sprijin. Dupa includerea copilului si a familiei in proiect, asistentul social, impreuna cu familia, realizeaza un plan personalizat de protectie care va fi urmat pe durata derularii proiectului. Criteriile de selectie a copiilor: venituri mici ale familiei; spatiu de locuit precar sau conditii de igiena necorespunzatoare cresterii copiilor (lipsa apa calda/rece, caldura sau electricitate); au prioritate copiii proveniti din familii monoparentale si din cele cu nr.mare de copii. Dupa admiterea copilului in program, se efectueaza analize medicale si se semneaza un contract intre asistat si fundatie, contract ce include acceptarea unui regulament de ordine interioara pentru familii. Familiile vor primi informatii si consiliere juridico-administrativa: obtinerea diferitelor acte (documente de identitate, diplome; legalizari de documente; obtinerea unor prestatii financiare de la administratia publica locala: alocatii, indemnizatii, cantina sociala etc.; rezolvarea unor probleme cu autoritatile; orientare si sprijin in vederea cautarii unui loc de munca).

 

3) Serviciul de suport emotional si consiliere psihologica – este oferit atat beneficiarilor, cat si familiilor acestora prin intermediul psihologului centrului de zi. Consilierea psihologica presupune identificarea situatiilor de risc, a unor momente dificile din viata copilului sau a familiei acestuia si interventia in baza unui program personalizat si a unei fise psihologice. Centrul de zi ofera parintilor consiliere si sprijin la cerere sau ori de cate ori considera personalul de specialitate ca este in beneficiul copilului si familiei sale.

 

4) Serviciul de asistenta medicala si ingrijire – in cadrul acestui serviciu are loc indrumarea, sprijinirea si consilierea pe probleme de sanatate, avand loc evaluari medicale periodice si la nevoie, fiind monitorizate atent elementele ce tin de nutritie si dieta. Cabinetul medical asigura si materialele igienico-sanitare pentru uzul fiecarui copil (atat in centru, cat si in familie), promovand astfel o educatie pentru sanatate.

Copiii primesc zilnic 3 mese calitativ si cantitativ conforme cu varsta. Educatia sanitara corespunzatoare varstei se desfasoara prin activitati de formare a deprinderilor de viata independenta (de a se spala / sterge singur, de a folosi corect toaleta, de a se spala corect pe dinti, de a se spala pe maini inainte de a manca, dupa folosirea toaletei şi ori de cate ori este necesar,  de folosire individuala a veselei şi a obiectelor personale de igiena etc.) si prin activitati de igienizare zilnica cu scopul mentinerii igienei corporale corespunzatoare, a prevenirii imbolnavirii si infestarii cu paraziti (copiii beneficiaza de dus/baie conform unui program, dar si la nevoie), asigurandu-se astfel o dezvoltare armonioasa a copiilor. Totodata, copiii prescolari beneficiaza de perioada de odihna zilnica intre orele 13:00 – 15:30.  Sarbatoritii lunii alaturi de ceilalti copii au parte de o cina festiva si tort, o data pe luna.

 

5) Serviciul de recreere si socializare – in cadrul acestui serviciu copiii sunt antrenati in diferite activitati educative (jocuri didactice, biblioteca, vizionare TV, vizite la muzee si expozitii, plimbari in parc) si activitati de miscare.

*** Fiecare copil din centrul de zi beneficiază de un Program  Personalizat de Intervenţie, reactualizat periodic. Serviciile mentionate mai sus sunt implementate in functie de particularitatile sociale, educationale, psihologice si medicale ale fiecarui beneficiar al centrului.

 

REZULTATE ASTEPTATE:

 • Reducerea numarului de copii abandonati de parinti;
 • Ca urmare a functionarii centrului de zi, la nivelul sectorului 3, va avea loc o reducere a fenomenului copiilor strazii (incluziv cersitul si vagabondajul in randul copiilor) ;
 • Copiii isi vor dezvolta in cadrul centrului deprinderi de viata independenta; Programele educationale  desfasurate  vor  conduce  la  realizarea potentialului specific de dezvoltare;
 • Reducerea numarului copiilor nescolarizati si a abandonului scolar – 15 copii vor fi inscrisi in clasa 0 pentru anul scolar 2016 – 2017;
 • Insusirea normelor de igiena in randul familiilor asistate; Copiii vor beneficia de servicii medicale si de promovare a sanatatii, vor avea o stare generala buna si vor fi educati in spiritul unui mod de viata sanatos;
 • Reducerea violentei domestice, atat asupra copiilor, cat si intre parinti – 20 familii isi vor imbunatati comportamentul, prin eliminarea pedepselor fizice ca metode de educatie;
 • Educarea familiilor in vederea dezvoltarii relatiei parinte – copil; Familiile copiilor vor beneficia de sprijin si de consiliere din partea personalului de specialitate;
 • Cresterea numarului de parinti incadrati in campul muncii; Familiile copiilor vor fi consiliate si sprijinite in obtinerea unui loc de munca – 15 parinti se vor angaja cu norma intreaga ca urmare a interventiei fundatiei si sustinerii copilului in centru;
 • Frecventa zilnica buna a beneficiarilor centrului de zi;
 • 10 parinti vor aloca 40 ore/luna de voluntariat in beneficiul fundatiei.

 

LOCATIA SI BAZA MATERIALA

Constructia ce adaposteste centrul de zi este situata pe terenul proprietate personala al fundatiei in Bdul.1 Decembrie 1918, nr.56E, sector 3, Bucuresti. Respecta standardele minime obligatorii din punct de vedere al compartimentarii si amenajarii pentru a permite desfasurarea in conditii corespunzatoare a serviciului pentru protectia copilului. Locatia corespunde normelor legale de siguranta si are un spatiu suficient pentru copiii pe care ii are in paza si protectie.

Spatiile igienico-sanitare sunt suficiente. Acestea sunt amenajate si dotate cu echipamentul corespunzator numarului si nevoilor copilului. Suprafaţă locuibilă/persoană asistată = 9 mp/copil, numărul de copii in grupa-15,  grupurile sanitare: 2 la 15 copii, 1 lavabou la 10 copii, 1 duş/cadă la 20 copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *